Докладване на адвокат за нарушаване на адвокатската етика – подробности за съответния процес

By | май 23, 2023

Ако смятате, че вашият адвокат е бил несправедлив към вас или вашия случай, можете да подадете жалба до адвокатската колегия за нарушение на етиката. Всички адвокати трябва да се придържат към определен етичен кодекс, който ръководи професионалното им поведение. Въпреки че повечето адвокати се придържат към тези стандарти, всеки щат е назначил дисциплинарен съветник, който да разследва нарушенията на етичните правила, когато и когато се появят. Адвокатите не само разследват жалби на потребители, но и предприемат подходящи действия срещу обвиняемия адвокат.

Уважителни причини за уведомяване на адвокат

Ето някои основателни причини да подадете жалбата си:

1) Погрешно представяне на вашия случай пред съдията

2) Неправилно фактуриране, липса на средства или други спорове за такси

3) Невръщане от страна на адвоката на документите по Вашето дело

4) Неуспех на адвоката да запази поверителността ви

5) Злоупотреба с вашата собственост или лични данни

6) Конфликт на интереси

7) Нарушаване на професионалната етика на адвоката

8) Не комуникира правилно

Докладвайте до адвокатската процедура

За да подадете сигнал за адвокат за неправилно етично поведение, трябва да подадете жалба, като ясно посочите основателна причина, до дисциплинарната адвокатура на държавата, в която вашият адвокат е лицензиран. За да подадете иск, можете да изберете една от следните опции:

1) Напишете подробно писмо, в което ясно посочвате името на адвоката, информация за контакт, случая, за който е нает адвокатът, и описание на проблема, който сте срещнали.

2) Попълнете всички искани данни в общ формуляр, предоставен от Държавната адвокатска колегия.

3) Попълнете жалбата си по телефона. Това съоръжение обаче е достъпно само в няколко щата.

Във всички случаи трябва да предоставите валидни доказателства и друга документация с вашето писмо или формуляр.

Как се разглежда жалбата?

След подаване на вашата жалба тя се разглежда от комисия от юристи и неюристи. Ако се установи, че жалбата е основателна и основателна, копие от нея се изпраща на съответния адвокат заедно с уведомлението, с молба да отговори на жалбата в рамките на 10-25 дни. След като адвокатът отговори, ще ви бъде дадена възможност да коментирате отговора. Ако не сте доволни от отговора, можете да поискате да започне разследване. Ако успеете да предоставите достатъчно доказателства, за да докажете твърдението си, случаят ще остане отворен до разрешаване. Въпреки това, ако не бъдат открити доказателства за нарушение на етиката, вашият случай може да бъде отхвърлен от комисията.

Ето защо, преди да докладвате адвокат на адвокатската колегия за етични нарушения, най-добре е да прегледате жалбата си и да съберете достатъчно доказателства, за да обосновете твърдението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *