Проблеми във връзката: Какъв е вашият принос?

By | май 14, 2023

Както се казва в историята, имало някога един фермер и неговото семейство. Те живееха и се занимаваха със земеделие в огромна и красива долина, до също толкова голяма и красива планинска верига.

Всяка година, когато сезоните преминаваха в края на лятото и началото на есента, фермерът и синовете му започваха да запасяват хамбарите със сено за зимата. Някои години са запазвали малко за зимата, някои години са запазвали много повече.

Една година те започнаха да спестяват сено по-рано от всякога. Фермерът казал на синовете си, че зимата ще бъде дълга и студена. С началото на всяка седмица фермерът нареждаше на синовете си да спестяват все повече и повече сено.

И след това, когато настъпи все повече и повече есен, фермерът и синовете му удвоиха количеството сено, което държаха в обора.

Бащата каза: „Сине, трябва да спестим повече сено от всякога. Това ще бъде зима, каквато не сме виждали досега.“

Един син, малко уморен да спестява все повече и повече сено, попита баща си откъде е могъл да знае, че зимата ще бъде по-трудна от всякога. Бащата отговорил: „Сине, вече съм достатъчно голям, за да ти кажа тайната как знам колко трудна ще бъде зимата. Всяка година гледам към голямата планина, където живеят индианците. На планината индианците съхраняват дърва за зимата Някои години, при меки зими, те съхраняват малко, през годините, при особено сурови зими, те съхраняват много повече.

Така че знам колко студена ще е зимата от това колко дърва съхраняват индианците. Сега, след като знаете тайната ми, да се захващаме за работа, защото вчера индианците хвърлиха още дърва.

Друг син, на който му писнало да спестява толкова много трева, завел един от по-малките си братя в планината, за да говори с индианците.

Когато пристигнали, те се приближили до вожда на племето и го попитали защо слага толкова много дърва тази година. Шефът отговори:

„Това е древен индийски обичай. Винаги знаем колко студена ще бъде зимата, като наблюдаваме фермера в долината. Колкото по-студена е зимата, толкова повече сено слага фермерът!“

Какъв е вашият принос?

И индианецът, и фермерът просто реагираха един на друг, виждайки всеки като източник на необходимостта да се подготвят за зимата.

И така е в много от нашите връзки. Независимо дали става въпрос за приятелство, брак, семейство или работна среда, ние сме склонни да обвиняваме другите за нашето поведение във връзката.

Редът върви така,

„Ако направиха празно, тогава бих спрял (или започнал) да правя (празно).“

Така че въпросът става, както в историята на фермера и индианците, какъв е вашият принос?

Правите едно от следните неща:

=>Очаквайте твърде много.

=> Очаквайте твърде малко.

=> Да си предубеден към другия човек.

=> Погрешно тълкуване на нещо, което са казали или направили, и след това погрешно разбиране на вашето възприятие.

=> Очаквайте/помолете другия човек да се промени първо.

=>Очаквайте/изисквайте своя начин.

=> Направете мълчаливо лечение или някакъв друг начин да изключите другия човек.

И така, какво да правя? Три стъпки:

1) Определете своя принос.

2) Поемете отговорност, независимо дали ви харесва или не.

3) Променете въведеното.

Готови ли сте за крайния резултат, хора? Променете приноса си и можете не само да разрешите проблема, но и да промените и подобрите връзката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *