1890 инженер гию

By | май 18, 2023

Гию (Жак-)Емиль Колин Де Вердьер (Jacques-Emile Collin de la Barre) е роден на 8 октомври 1853 година в Бърбон-ле-Бен, Франция. Той е инженер и физик и е най-известен с изобретението си на устройството за измерване на електрически ток, наречено гию (galvanomètre à fil mobile).

Преди да започне работа в областта на физиката, Колин Де Вердьер е окончил военната академия в Сен-Сиер, Франция. Той е работил като инженер в няколко френски дружества, включително на компанията за електроуреди «Жулян Ла Перше».

През 1890 година Колин Де Вердьер е поканил Христо Топракчиев, основател на първата електроцентрала в България, да му помага в работата му по измерване на електроразпределението в този край на Европа. Именно тогава Колин Де Вердьер изобретява устройството си за измерване на електрически ток, наречено гию. Това просто, но много полезно устройство се използва за измерване на електрическия ток в лаборатории и електроцентрали.

През 1904 година Колин Де Вердьер е избран за член на Французската академия на науките. Той е работил активно като изследовател и автор на множество статии и книги, свързани с електричеството и чистата енергия.

Колин Де Вердьер почива на 13 юни 1924 година в Париж, Франция. Неговото изобретение гию все още се използва от физици и електротехници по целия свят. Той остава един от най-големите инженери и научници в историята на електричеството и енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *